Yine diyetisyen Hülya Çağatay, yine Çantamda Diyet kitabı...
Bir besinin vücuda alındıktan sonraki kan şekerini yükseltme kapasitesine glisemik indeks denir.
Glisemik indeksi yüksek besinler
kan şekerini yükseltirken, düşük glisemik indekse sahip besinler ise kan
şekerini yavaş yükseltir.
Glisemik indeksi yüksek besinler tekrar ve aşırı
yemeyi tetikler. Glisemik indeksi yüksek besinleri tercih ettiniz de daha çabuk
acıkırsınız, yedikçe yemek istersiniz.
Glisemik indeksi düşük olan besinleri
tercih ettiğinizde daha uzun süre tokluk hissedersiniz.
Yiyeceklere limon ya da
sirke eklemek glisemik indeksi azaltabilmektedir. Düşük glisemik indeksli
besinlerle beslenmek kilo korumada ve kilo vermede kolaylaştırıcıdır.
Glisemik İndeks Aralığı
Düşük 0-55
Orta 56-69
Yüksek>70
Düşük glisemik indekse sahip bazı besinler
ü Elma
ü Kuru
kayısı
ü Üzüm
ü Portakal
ü Armut
ü Nohut
ü Barbunya
ü Mercimek
ü Soya
ü Et
ü Balık
ü Erişte
ü Yoğurt
ü Süt
ü Bulgur
Pilavı
ü Tam buğday
ekmeği
ü Ceviz,
badem, fındık
Yüksek glisemik indekse sahip bazı besinler
ü Beyaz
ekmek
ü Mısır
cipsi
ü Toz
şeker
ü Haşlanmış
patates
ü Patates
püresi
ü Patlamış
mısır
ü Karpuz
ü Pirinç
pilavı
ü Gofretler
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder