14 Mayıs 2016 Cumartesi

Glisemik İndeks Nedir?


Yine diyetisyen Hülya Çağatay, yine Çantamda Diyet kitabı...

Bir besinin vücuda alındıktan sonraki kan şekerini yükseltme kapasitesine glisemik indeks denir.
Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini yükseltirken, düşük glisemik indekse sahip besinler ise kan şekerini yavaş yükseltir. 
Glisemik indeksi yüksek besinler tekrar ve aşırı yemeyi tetikler. Glisemik indeksi yüksek besinleri tercih ettiniz de daha çabuk acıkırsınız, yedikçe yemek istersiniz.
Glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih ettiğinizde daha uzun süre tokluk hissedersiniz.
Yiyeceklere limon ya da sirke eklemek glisemik indeksi azaltabilmektedir. Düşük glisemik indeksli besinlerle beslenmek kilo korumada ve kilo vermede kolaylaştırıcıdır.

Glisemik İndeks Aralığı

Düşük 0-55
Orta 56-69
Yüksek>70

Düşük glisemik indekse sahip bazı besinler

ü  Elma
ü  Kuru kayısı
ü  Üzüm
ü  Portakal
ü  Armut
ü  Nohut
ü  Barbunya
ü  Mercimek
ü  Soya
ü  Et
ü  Balık
ü  Erişte
ü  Yoğurt
ü  Süt
ü  Bulgur Pilavı
ü  Tam buğday ekmeği
ü  Ceviz, badem, fındık
Yüksek glisemik indekse sahip bazı besinler

ü  Beyaz ekmek
ü  Mısır cipsi
ü  Toz şeker
ü  Haşlanmış patates
ü  Patates püresi
ü  Patlamış mısır
ü  Karpuz
ü  Pirinç pilavı
ü  Gofretler








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder